Aeracija vina – hir ili potreba?
Iva Borić on velj, 14, 2021

Kako je jedna od krilatica po kojima nas poznaju između ostalog i „kap po kap“, volimo vjerovati da i vino i njegove kapi zaslužuju posebno mjesto na stranicama našeg bloga.

Odčepite, ulijte i uživajte. Vino pretočite u nekoliko sekundi umjesto sati sa Vinturi aeratorom za vino.

Dekantiranje je staro stoljećima. Ideja je izliti gornji sloj tekućine ostavljajući za sobom bilo kakav talog ili ostatke. Rimljani su ostavili dekantirati vino satima, vjerujući da je tako do izražaja dolaze vinske arome i ublažuje se oštrina tanina. 2006. godine izumitelj i inženjer elektrotehnike, pretvorio je te sate u sekunde – izumio je revolucionarni aerator za vino Vinturi.

Prvi put kad je okusio pravilno pretočenu bocu vina, naš izumitelj nije mogao vjerovati koliko je bolji okus. Od tog trenutka krenuo je ubrzati postupak pretakanja. 8 mjeseci kasnije rođen je vinski aerator za vino.

Vinturi aerator izrađen je od jedine smole koja je sigurna za korištenje uz alkohol, u prehrambenoj industriji, bistra je i može se oblikovati u obliku injekcije, a za razliku od konvencionalno dizajniranih proizvoda, Vinturi nije izrađen od dva dijela, već je jedno tijelo, slično kao što su izrađeni čvrsti komadi puhanog stakla. Tijekom proizvodnog postupka razvojni tim je otkrio da ako bilo koje mjerenje Vinturi aeratora bude pomaknuto za više od jednog milimetra, neće biti postignut željeni učinak. Iz tog razloga, svaki proizvedeni Vinturi pojedinačno se testira kako bi se osiguralo pravilno provjetravanje.

Vinturi aerator za vino omogućuje vam brzu aeraciju i trenutno uživanje. Trik je znanstveni princip po kojem je Vinturi dobio ime. Venturijev efekt je kada se tekućina ubrzava dok teče iz širokog područja u usko područje. U aeratoru za vino, dok se vino ubrzava u uskom dijelu, uvlači zrak poput vakuuma iz sićušnih rupica. Dok vino prolazi kroz čep između širokog i uskog dijela, proizvodi poseban zvuk – zvuk je zapravo vrtlog miješanja vina i zraka – zapravo čujete kako se zrak uvlači kroz bočne zračne rupe. Ovaj zvuk jedinstven je samo za Vinturi aeratore vina i na taj je način najbolje provjeriti imate li originalni Vinturijev aerator.

Vinturi aerator za vino poboljšava okuse, arome i daje vinu baršunasto glatki završetak. Za pronicljivog ljubitelja vina razlika uz korištenje Vinturi je jasna. Koristeći vrhunske tehnike oblikovanja plastike i stare znanstvene principe, Vinturi poboljšava okus vina, a pretakanje pretvara u umjetnost.

PRETHODNO PROČITANO

Čajevi koji bude sjećanja

SLJEDEĆE ČITANJE

Tuširanje ili kupanje?

Proizvod je uspješno dodan u košaricu!

Prikaži košaricu