Zdravstvene koristi kolagena i njegova uloga u liječenju kože
Iva Borić on ožu, 24, 2021

U svakodnevnim aktivnostima, koža kao naš najveći organ trpi udarce, brijanja, akne, opekline, bolesti ili usputne ogrebotine. Baš zato što zauzima toliku površinu, štiti sve ostale organe u našem tijelu i ujedno je i jedina vanjska zaštita tijela od infekcije, zdravlje naše kože dragocjeno je i od vitalne je važnosti.
Kako bismo omogućili da naša koža i dalje brzo i pravilno zacjeljuje kada je to potrebno, vrlo važna komponenta u procesu zacjeljivanja je kolagen. Zdravstvene dobrobiti kolagena imaju direktne veze s ulogom koju ima u zacjeljivanju kože.
Kolagen je vlaknasti protein u vezivnom tkivu tijela koji pomaže u svim razinama procesa zacjeljivanja kože. U tijelu postoji najmanje šesnaest različitih vrsta kolagena, a kolagen je također poznat po svojoj važnoj ulozi u stvaranju i očuvanju zdrave hrskavice i kostiju, kao i prirodnim sposobnostima zacjeljivanja kože. Kad pretrpite ranu, proces zacjeljivanja odvijat će se u fazama, a vrijeme potrebno za zacjeljivanje ovisi o težini rane.

U prvom slučaju koji se dogodi nakon pretrpljene rane, svaka krv iz vaše rane počet će se zgrušavati i stvorit će se krasta. Novonastala krasta i vaš imunološki sustav djeluju zajedno kako bi vas zaštitili od napada bakterija i infekcija. Rana će biti osjetljiva, a krvne žile ispod kože otvorit će se kako bi opskrbile razderotinu kisikom kao dio procesa zacjeljivanja, a bijele krvne stanice također će u ovom trenutku raditi na suzbijanju infekcije i popravljanju rane. Nakon ovih faza dolazi do rasta novog tkiva i na scenu stupa kolagen otporan na bakterije. Vaše crvene krvne stanice stvaraju kolagen u vašem tijelu koji pomaže u stvaranju novog kožnog tkiva tamo gdje je nekada bila vaša rana. Kolagen je neophodan za proces zacjeljivanja rana i za stvaranje novog tkiva.
Postoje četiri različita koraka u procesu zacjeljivanja rana u vašem tijelu, a kolagen je presudan u svakom od njih kako bi rana pravilno zacijelila. U prvom koraku koje vaše tijelo treba za zacjeljivanje rane, kolagen igra ključnu ulogu vodeći fibroblaste i pomažući u migraciji epitelnih stanica oko matrice vezivnog tkiva. Kolagena vlakna tada privlače fibrogene stanice kako bi pomogle u procesu ozdravljenja. U trećoj fazi kolagen potiče rast kapilara i raspored kolagena što pojačava izdržljivost i izdržljivost vaše rane. U četvrtoj fazi, kolagen zajedno s krvnim trombocitima stvara hemostatski čep.

Kolagen je izvrstan za vaše fizičko zdravlje i izgled, te pomaže da vaša koža ostane zdrava i živahna. Dio održavanja vaše kože zdravom i živahnom je osiguravanje da vaše tijelo ima sve što mu je potrebno, uključujući kolagen, za pravilno zacjeljivanje rana i učinkovito suzbijanje infekcije. Mnogo je načina na koje možete prirodno osnažiti svoj kolagen, poput dodataka prehrani, aminokiselina kao što su treonin i prolin, a koje se nalaze u određenim namirnicama poput kikirikija i mliječnih proizvoda. Podsjećamo i kako u terapiji kolagenom iz vitamina C možete uživati za vrijeme svakodnevnog tuširanja s luksuznom glavom za tuširanje koja sadrži filter s vitaminom C.

PRETHODNO PROČITANO

Tuširanje ili kupanje?

SLJEDEĆE ČITANJE

Ručak, maska za lice, ili doza kofeina?

Proizvod je uspješno dodan u košaricu!

Prikaži košaricu