Čajevi koji bude sjećanja
Iva Borić on sij, 17, 2021

Sjećam se kako su mi baka, mama i teta govorile o tome kako su za vrijeme nestašice kave kuhale čaj od šipka kako bi mogle ostati dulje budne i šivati, učiti ili se jednostavno družiti s prijateljima.

Kad bi vas netko upitao – koji je jedan od prvih čajeva kojeg se sjećate iz djetinjstva – što biste odgovorili?

U moru dostupnih čajeva, uvezenih iz raznih skrivenih kutaka planeta, često zaboravljamo na one uz koje smo odrastali, a njihove dobrobiti su višestruko dokazane.

Ovdje smo kako bismo podsjetili kakve se blagodati skrivaju u malom crvenom moćnom plodu zvanom šipak.

Osim što je iznimno bogat antioksidansima, koji neutraliziraju slobodne radikale prije no što naštete organizmu, smanjuje i upalne procese u tijelu. Istraživanja koja su provedena na pacijentima s reumatoidnim artritisom i osteoartritisom pokazuju kako čaj od šipka značajno poboljšava pokretnost i umanjuje upalu. Na sličan način šipak djeluje i na probavni trakt, umirujući tkivo te tako omogućuje pravilan unos hranjivih sastojaka.

Obzirom na količinu stresa u društvu u kojem živimo i na nepravilnu prehranu, kardiovaskularne bolesti su nažalost postale sve učestalije. Srećom, uz promjene životnih navika u poboljšanju zdravlja srca i krvnih žila može pomoći i šipak – nakon 6 tjedana konzumacije čaja od šipka, kod ispitanika se snizio sistolički tlak i samim time se rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjio za čak 17%.

Ako imate problema sa zatvorom, usporenim metabolizmom ili se želite riješiti nakupljenih masti i soli u organizmu, šipak će ubrzati probavu kao i izbacivanje toksina iz tijela, zahvaljujući svojim laksativnim i diuretskim svojstvima.

Blagodati ovog magičnog crvenog ploda nisu rezervirane samo za unutarnje procese u našem organizmu. Koža sklona borama, suha ili iritirana koža tretirana šipkom ponovno postaje sjajnija i mekša.

Oporavak od raznih bolesti, operacije ili ozljeda može proteći bezbolnije uz analgetski učinak i bogatstvo vitaminom C.

Kada ste zadnji put popili čaj od šipka?

PRETHODNO PROČITANO

Slatki gutljaj bez grižnje savjesti

SLJEDEĆE ČITANJE

Aeracija vina - hir ili potreba?

Proizvod je uspješno dodan u košaricu!

Prikaži košaricu