Kako pobijediti ljetni umor?
Emrah Rizvić on srp, 27, 2021

Pojam proljetnog umora nam je svima već dobro poznat, no sigurno ste primijetili kako i ljetni mjeseci sa sobom nose određene promjene u organizmu.

Osim dugih dana, vitamina D, ljetnih užitaka na plaži i bezbrižnosti godišnjih odmora, visoke ljetne temperature utječu na sveopće stanje organizma i raspoloženje.

Ljetni umor prvenstveno uzrokuju načini na koje se naše tijelo pokušava rashladiti. U vrućem vremenu tjelesna temperatura raste, a tijelo znojem pokušava regulirati temperaturu. Kada smo predugo izloženi visokim temperaturama, ponekad naše tijelo nije u stanju u potpunosti se nositi s takvim stresom.

Tijekom razdoblja visokih temperatura, naš metabolizam se zapravo usporava, u odnosu na hladnije vrijeme. Zimi naš metabolizam mora pojačano kako bi održao povišenu tjelesnu temperaturu, što uključuje značajan trošak kalorija. U vrućini se događa suprotno, jer je naša temperatura već dovoljno visoka. Stoga će se metabolizam usporiti kako bi se prilagodio ovome kao sredstvo kojim osiguravamo da se ne pregrijemo. Ova sporija brzina metabolizma često može dovesti do umora i letargije, često nalikujući pospanosti i nedostatku energije. Iako ova nuspojava može biti iritantna, korisno je znati kako se naša tijela pobrinu da se ne pregriju (što je puno opasnije od popodnevnog drijemanja).

Kao što vjerojatno možete pretpostaviti, dehidracija dovodi do iscrpljenosti. Zbog toga što se tijelo znoji više da se ohladite, ono gubi vodu brže nego inače. “To može dovesti do elektrolitske neravnoteže i niza fizioloških posljedica koje mogu promovirati nedostatak energije, pa čak i fizičke bolesti ako se na njih ne postupa pravilno. Znamo da stalno čujete kako pijete dovoljno vode, ali to je posebno najvažnije u vrućim mjesecima. Trebali biste neprestano nadoknađivati gubitak vode. Ostanite hidratizirani tako da si postavite podsjetnike za pijenje dovoljne količine vode, svježim smoothiejima ili sokovima koji će vas osvježiti.

 

PRETHODNO PROČITANO

Svestrani uređaji za domaće poslastice

SLJEDEĆE ČITANJE

Zdjelica veselica - kava može pričekati!

Proizvod je uspješno dodan u košaricu!

Prikaži košaricu