Prednosti i mane sirove hrane
Iva Borić on ruj, 03, 2020

Sushi, tradicionalno japansko jelo, jedno je od najpoznatijih jela u kojima je glavna namirnica termički neobrađena. Osim sushija, sirova riba koristi se kako bi se pripremile delicije poput sashimija i carpaccia. Priča o sirovoj hrani korijene vuče još od vremena u kojemu je živio američki svećenik Sylvester Graham. Naime, Sylvester je smatrao kako bismo se trebali hraniti isključivo sirovom hranom jer hrana obradom na temperaturi višoj od 46 stupnjeva gubi svoje nutritivno bogate tvari. Kasnije se, prateći Grahamovo mišljenje, razvio trend pod nazivom raw food diet (eng. prehrana sirovom hranom) koji se uglavnom bazira na konzumiranju svježih, neprocesiranih i organski biljnih namirnica.

Je li prehrana isključivo sirovom hranom zdravija od naše uobičajene prehrane?

Općenito je za naše psihičko i fizičko zdravlje ključno da unosimo dovoljno nutrijenata, vitamina i proteina, a to je moguće isključivo pravilno uravnoteženom prehranom. Sirova hrana bogata je vlaknima i kalijem što povoljno djeluje na naš organizam. Nadalje, unošenje sirove hrane u organizam smanjuje razinu kolesterola u krvi te pomaže održavanju acidobazne ravnoteže u tijelu. S druge strane, željezo koje naše tijelo preuzima iz biljaka puno se lakše apsorbira ako je namirnica termički obrađena. Također, obzirom da su vode u kojima ribe žive iznimno onečišćene, nije preporučljivo jesti velike količine sirove ribe jer možemo u svoj organizam unijeti štetne i otrovne tvari iz vode.

Trebamo li se početi hraniti samo sirovom hranom?

Ako na svom dnevnom meniju uopće ne pronalazite nikakvu sirovu hranu, preporučamo vam da ju nekako probate uklopiti u obroke. Možete početi voćnim salatama, sokovima, umacima koje napravite od sirovih namirnica u blenderu… Ako ste ipak malo otvorenijeg uma i voljni ste probati sirovu ribu ili meso, predlažemo da se prvo uvjerite u kvalitetu namirnica koje kupujete a ne planirate ih termički obraditi. Na taj način ćete moći uživati u prednostima koje donosi sirova hrana dok u isto vrijeme štitite svoje zdravlje od štetnih tvari koje nekuhane namirnice mogu sadržavati.

Tekst napisala: Sara Terzić

PRETHODNO PROČITANO

Održavanje kondicije ljeti

SLJEDEĆE ČITANJE

Najčešće zablude o vegetarijanstvu

Proizvod je uspješno dodan u košaricu!

Prikaži košaricu