Začinite svaki dan!
Iva Borić on pro, 08, 2020

Davno je prošlo vrijeme u kojem su sol i papar kraljevali kuhinjama i imali monopol nad našim ormarićima za začine. Primamljivi i opojni mirisi klinčića, đumbira, kurkume i cimeta u trenu će poboljšati raspoloženje, ali i ukloniti neke od najčešćih tegoba. Vrijeme je da se uhvatite u koštac s lošom probavom, stresom, problemima s kožom i da paralelno ojačate imunitet.

U nastavku donosimo ideje kako začini mogu dodati onaj posebni WOW faktor svakom smoothijeu ili toploj juhici!

  • Cimet

Začin koji najčešće povezujemo s jabukama u obliku pita, štrudlica, kompota ili soka, odavno je poznat kao spasonosni začin i prva pomoć kod upala, regulacije šećera u krvi i regulaciji tjelesne težine jer smanjuje apetit. Iako se uglavnom dodaje u zobene kaše i kolače dodajte ga i u svoj prvi jutarnji smoothie. Ako ga koristite prilikom kuhanja, pripazite da ga dodajete pred kraj jer predugim kuhanjem gubi svoju specifičnu aromu.

  • Đumbir

Zbog svoje intenzivne arome je često zapostavljen, no i tome ima lijeka. Budući da se radi o iznimno zdravoj namirnici koji svojim snažim djelovanjem ublažava mučninu, bolove u zglobovima, čuva nas od prehlada i bolesti te obiluje magnezijem, vitaminom B6 i antioksidantima, isplati se pronaći način na koji će svakome odgovarati. Mi preporučamo jednostavno zagrijati vodu u NOVIS kuhalu, preliti preko nasjeckanog korijena đumbira veličine palca te procijediti nakon 30 minuta. PO želji zasladiti i uživati u izvrsnom zimskom napitku. Isto tako, ako u uobičajeni smoothie dodate malo svježeg đumbira, vaša će osjetila zaplesati.

  • Klinčić

Jedna od najpoznatijih uloga klinčića je ona u kuhanom vinu, no upravo zbog vitamina, minerala i velike količine antioksidansa trebalo bi ga češće konzumirati. Olakšava tegobe vezane uz probavu, smiruje upale i pomaže radu jetre i kako se radi o snažnom savezniku detoksikacije, tijelo će vam biti zahvalno ako barem jednom tjedno uvrstite malo klinčića – izvrsno se slaže s jabukama, kruškama i vanilijom.

  • Kurkuma

Kod ovog začina specifičnog okusa, radi se o dugom popisu benefita – od prevencije raka pa do smanjivanja kroničnih upala, regulacije šećera, antibakterijskih, antioksidacijskih svojstava i pomaže održati dobro stanje cjelokupnog organizma. Obzirom na sve navedeno, lista mogućih upotreba kurkume također sadrži razne ideje. Okus kurkume je zaista specifičan, no unatoč svojoj dobro poznatoj intenzivnoj aromi, sjajno se slaže sa sastojcima i u slatkim i u slanim jelima. Zbog raznolikosti sastojaka koji se u NOVIS problenderu mogu smiješati u toplu ili hladnu poslasticu, vjerujemo da još neko duže vrijeme nećemo ostati bez inspiracije.

  • Kajenski papar

Najljući začin na našoj današnjoj listi je ujedno i odličan izvor vitamina C i beta karotena. Ne samo da će vam tokom sezona gripe i prehlade pomoći u prebolijevanju ovih sezonskih napasti, već će i nakon blagdanskog prejedanja dobro doći stimulirajući rad probavnog sustava. Kako su meteorološki sivi dani sad pred nama, kajenski papar u kombinaciji s kakaom ili juhom uspješno popravlja raspoloženje te smanjuje rizik od depresije. Nedavno smo imali priliku eksperimentirati s NOVIS ProBlenderom i moramo priznati da nam se jako svidjela kombinacija bundeve, mrkve i đumbira spojena u toplu, okrepljujuću juhicu!

Nadamo se da smo vas uspješno podsjetili na blagotvorna svojstva nekoliko začina koje često uzimamo zdravo za gotovo, umjesto da ih objeručke prihvatimo kao savršeni dodatak čajevima, juhama, slasticama i ostalim jelima te potaknemo usvajanje zdravih navika!

PRETHODNO PROČITANO

Zašto je tijelu neophodna voda?

SLJEDEĆE ČITANJE

Slatki gutljaj bez grižnje savjesti

Proizvod je uspješno dodan u košaricu!

Prikaži košaricu