Može li se kišnica koristiti za piće?
Iva Borić on srp, 20, 2020

Ljeto je već jednom trećinom iza nas, ali vremenske(ne)prilike ne odaju taj dojam. Količina padalina je svakako viša od prosjeka i obzirom na tu svu silnu kišu koja nas okružuje sigurno ste se ponekad zapitali je li kišnica sigurna za piće?

Ukratko, odgovor bi bio: ponekad. Slijedi kratak pregled o tome kada kišnica nije sigurna za piće, kada se može piti i što možete učiniti kako bi ona bila sigurna za konzumaciju.

Kada se ne preporučuje piti kišnicu

Kiša prolazi kroz atmosferu prije nego dođe do tla, tako da pri tome može pokupiti zagađenje koje je u zraku. Sigurno ne želite piti kišnicu koja je s područja nekih radioaktivnih mjesta, poput Černobila i Fukushime. Također, nije dobra zamisao koristiti kišnicu ukoliko se nalazite blizu kemijskih postrojenja, elektrana, tvornica i sl. Nije preporučljivo niti sakupljanje kišnice koja je otekla s biljaka ili zgrada, jer postoji mogućnost da je takva kiša pokupila otrovne kemikalije s površine. Isto tako, ni u kojem slučaju nemojte sakupljati kišnicu iz lokve ili pak u prljavim posudama.

Kišnica sigurna za piće

U većini slučajeva, kišnica je sigurna za piće. Zapravo, velik dio svjetske populacije se i dalje na taj način opskrbljuje vodom.  Ujedno kišnica je prirodan i besplatan izvor pitke vode.  U našim krajevima, posebice na otocima i mjestima gdje nema riješenog vodovoda, ljudi često sakupljaju kišnicu u raznim spremnicima za sakupljanje kišnice i koriste na razne načine, a između ostalog i za piće. Voda iz propisno postavljenih uređaja trajno je čista, bez mirisa i bezbojna i ne sadržava čvrste elemente.

Korištenje kišnice u domaćinstvu

Prema najnovijem istraživanju, pokazalo se kako bi se polovica potreba vode jednog domaćinstva mogla pokriti iz kišnice. Kišnicu je moguće koristiti za zalijevanje vrta, ispiranje WC školjke, čišćenje i pranje. Time bi jedna četveročlana obitelj mogla uštedjeti do 70.000 litara vode u godini. Zato razmislite i o ovom, ekološkom i pomalo staromodnom načinu opskrbe vodom.

PRETHODNO PROČITANO

Znate li za razliku između filter i običnih tuš glava? Rezultati bi vas mogli iznenaditi

SLJEDEĆE ČITANJE

4 ukusne i zdrave ideje za jutarnji tost

Proizvod je uspješno dodan u košaricu!

Prikaži košaricu