Zašto je tijelu neophodna voda?
Iva Borić on stu, 15, 2020

Kao što svi znamo, voda ima iznimno važnu ulogu za pravilan rad ljudskog organizma. Čovjekovo tijelo može bez drugih dodataka, no bez vode može najviše 7 dana. Svaki organ pa i svaka stanica treba vodu za pravilno funkcioniranje.

Voda je potrebna za pravilan rad probave, eliminaciju toksina, regulaciju metabolizma i niza drugih tjelesnih procesa koje donosimo u nastavku;

  • Učinak vode na srce

Kako voda pospješuje apsorpciju nutritivnih tvari i olakšava protok kisika, osobe koje piju 5 do 6 čaša vode dnevno mogu značajno smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

  • Učinak vode na kožu

Dehidracija u organizmu rezultirat će i dehidracijom kože. Posljedice su ispucale usne, akne pa čak i psorijaza. Bitno je napomenuti kako se brojni kožni problemi mogu izbjeći adekvatnim unosom vode!

Kada je riječ o lijepoj koži, možete lako pogoditi kako je upravo voda vaš najbolji prijatelj u borbi protiv starenja. Ona je ta koja najviše hidratizira i vlaži vašu kožu čime joj daje sjaj te usporava proces starenja i prijevremene pojave bora.

Više vode iznutra znači manje suhoće izvana.

  • Učinak vode na energiju

Nažalost velik se broj ljudi bori s glavoboljom kao posljedicom užurbanog života, no  redovitim konzumiranjem vode možete smanjiti rizik od nastanka poslijepodnevnog umora i glavobolja.

Voda će vašem tijelu osigurati veću razinu energije, naročito ako ju pijete prije i poslije tjelovježbe.

Kako čak 98% krvi čini voda, njena premala konzumacija dovodi do dehidracije čime se krv zgušnjava i oslabljuje protok, a slabi protok krvi uzrokuje visoki krvni tlak.

  • Umor i pospanost

Istraživanja su pokazala da čak i blaga dehidracija može dovesti do osjećaja umora i pospanosti, a taj osjećaj nestaje nakon unosa vode.

  • Reumatski bolovi

Nedostatak vode u tijelu može uzrokovati bol, ukočenost i nelagodu u zglobovima.

  • Problemi s mjehurom i bubrezima

Dehidracija dovodi do povećanja kiseline i toksina u tijelu čime se povećava broj bakterija u bubrezima i mjehuru što potiče upale i infekcije.

  • Spor metabolizam

Ako nema dovoljno vode, metabolizam se usporava. Neka istraživanja pokazuju da voda pomaže tijelu u sagorijevanju energije i mršavljenju. Redovitim unosom želudac se napuni vodom što dovodi do manjeg osjećaja gladi, a samim time i manjeg unosa hrane.

  • Slaba koncentracija

Tijelo ima potrebu za vodom kako bi se rashladilo i normalno funkcioniralo. Prema tome, vodu nije dovoljno uzeti samo kada nastupi osjećaj žeđi jer je to znak da je već došlo do dehidracije. Kako bi osigurali dovoljan unos vode, svakih sat vremena potrebno je popiti dvije čaše vode, a u slučaju fizičke aktivnosti i više.

  • Neugodan zadah

Obzirom na to da slina ima antibakterijska svojstva, zbog nedovoljno sline dolazi do pretjeranog razmnožavanja bakterija. Jedna od posljedica toga je loš zadah koji nastaje zbog dugotrajne dehidracije, a upravo je voda ključna za organizam koji bez iste neće moći proizvesti dovoljno sline.

Kako biste bili sigurni da je voda koju pijete, najbolje rješenje protiv klora, kamenca i ostalih štetnih tvari koje se nažalost nalaze u vodovodnoj vodi, odaberite EVA filter.

Tekst napisala: Dijana Novoselac

PRETHODNO PROČITANO

Kako voda utječe na naše raspoloženje

SLJEDEĆE ČITANJE

Začinite svaki dan!

Proizvod je uspješno dodan u košaricu!

Prikaži košaricu