SAVRŠENO RJEŠENJE ZA ČISTU VODU EVA FILTERI!

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Ovdje smo pripremili nekoliko najčešće postavljanih pitanja, čiji odgovori Vam mogu pomoći ukoliko se želite više informirati oko EVA filtera za vodu ili ste isti kupili pa u ovom dijelu možete pronaći jednostavne upute oko održavanja.

Primijetite da različiti dijelovi EVA filtera imaju različit životni vijek. Preporuke za zamjenu vitalnih dijelova su okvirne, a mogu potrajati i dulje, kao i nešto kraće – ovisno o kvaliteti vodovodne vode i učestalosti korištenja, no mi vodimo brigu o vašem EVA filteru i podsjećamo vas na redovne i pravovremen zamjene vitalnih dijelova, a kako bi se uvijek osigurala najbolja kvaliteta vode za piće.

– Zamijenite keramički filter najviše svaka 24 mjeseca (2 godine)
– Zamijenite EVA filtracijsku jezgru unutar 12 mjeseci od kupnje (1 godina)
– Zamijenite mineralno kamanje najviše svakih 36 mjeseci (3 godine)

Budući da ne postoji vizualni indikator kada je potrebno zamijeniti neki od vitalnih dijelova EVA filtera, prvenstveno u slučaju EVA filtracijske jezgre, isto možete jednostavno zaključiti promjenom kvalitete filtrirane vode, kako jednostavno više nije na prijašnjoj razini.

Da, moguće je da filtracija traje duže od jednog sata po litri i to se vrijeme skraćuje nakon tjedan dana. Ukoliko je filtracija i dalje spora, znači da sastavljanje i postupak korištenja nisu pravilno provedeni te je potrebno poduzeti sljedeće mjere:

a) Isprati keramički filter čistom vodom kako bi se uklonile nakupine koje mogu dovesti do stvaranja površinske kore i sprječavanja rada u prvoj fazi filtracije.

b) Ispravno uranjanje EVA filtracijske jezgre, kako bi se istisnuo zrak i isprao nakupljeni ugljeni i zemljani talog. S druge strane, zračni jastuci mogu usporiti protok vode kroz tlo. Ako izgleda kao da to nije učinjeno, isperite još jednom, pritom pazeći da se pravilno uroni dok se svi mjehurići zraka ne rasprše.

Navedeno vrijeme je približno: ovisi u kvaliteti vode koju filtrirate te varira od 30 minuta do maksimalno jednog sata po litri.

Ne brinite – to nije kamenac (kalcijev karbonat), već minerali poput prirodnog silicija koji potječu iz mineralnog uloška i podižu razinu lužnatosti vode (pogledajte znanstvenu analizu profiltrirane vode u ovoj brošuri), a zapravo su posljedica veće kiselosti vodovodne vode koja se toči u EVA filter. Bijeli talog može biti vidljiv tijekom cijelog radnog vijeka EVA filtera i posve je normalna prirodna pojava kod alkalizacije vode.

Ti „neželjeni“ ostaci su svakako bezopasni za ljudsku konzumaciju i električne uređaje poput aparata za kavu i kuhala za vodu. Ako se takav bijeli sloj pojavi na površini vode, u donjem spremniku, ili ako je mineralno kamenje prekriveno istovjetnim bijelim slojem (ili zelenim slojem u slučaju izlaganja EVA filtera direktnoj sunčevoj svjetlosti): izvadite mineralno kamenje iz donjeg spremnika, zakuhajte vodu u zdjeli i dodajte žlicu soli te stavite mineralno kamenje unutra na 5 minuta. Isperite u čistoj vodi prije vraćanja u EVA filter.

Najčešće, ukoliko se bijeli talog pojavi na površini vode u donjem spremniku, samostalno se razgradi nakon nekog vremena, ovisno o kvaliteti vodovodne vode koja se stavlja u EVA filter. Na dodir, radi se o soli koja se topi pod prstima. Ukoliko uklonite mineralno kamenje iz EVA filtera, neće doći do pojave silicijskog taloga – no mineralno kamenje vodu održava svježom i podiže pH vrijednost vode! Preporučujemo ga ostaviti u EVA filteru kao sastavni dio filtera.

Da. EVA uklanja onečišćenja iz vode kako bi poboljšala kvalitetu vode za piće. U skladu s tim, fluoridi se mogu smanjiti pomoću zeolita (vulkanska stijena). Međutim, potreban je sustav u cjelini kako bi zeolit pravilno radio. Fluoridi se mogu naći u obliku kemijskih spojeva prisutnih u vodi iz slavine: kalijev fluorid, natrijev fluorid, itd. Fluorid ne postoji u samostalnom obliku u vodi iz slavine.

Atom floura ima međunarodnu oznaku F, dok su fluoridi spojevi fluorovog iona s nekim kemijskim elementom, npr. kalcijem, kalijem, itd.

Stvarna količina varira o vodi koja se filtrira. U prosjeku između 60 % i 90 %

EVA filter nije namijenjen za filtraciju slane vode, npr. vode koja sadrži morsku sol, već za kloride otopljene u vodi u raznim oblicima: kalcijev klorid, natrij, magnezij, itd. u prihvatljivim omjerima i u skladu s europskim normama – primijetite kemijski naziv Cl u znanstvenoj analizi EVA filtrirane vode.

EVA filter je filter vode na prirodnoj bazi namijenjen za poboljšanje vodovodne vode čineći ju zdravijom, odnosno nije prvenstveno dizajniran kako bi vodu učinio lužnatijom. Međutim, u prirodnom procesu filtracije pokazalo se da voda postaje lužnatija. Ako je potrošaču prioritet lužnatija voda, postoje drugi proizvodi na tržištu koji su usmjereni za tu namjenu.

Informacija: testiranje provedeno na vodovodnoj vodi u Francuskoj i Velikoj Britaniji pokazalo je da se nakon filtriranja kroz EVA filtera pH vrijednost vode promijeni s pH 5,8 u pH 8,2. Iz toga se može zaključiti da se i drugdje u svijetu može dogoditi ista promjena.

Oprez prilikom testiranja pH vrijednosti kod kuće: većina potrošača testira pH vrijednost vode pomoću široko dostupnih malih indikatorskih trakica ili elektronskih olovki. To su okvirni, nepouzdani i nejasni rezultati: testne trakice imaju stopu odstupanja od 0,5 do 1 na pH skali. Olovke su osjetljive, moraju se kalibrirati i mogu lako pokazati netočne podatke.

Nažalost ne. Niti jedan komercijalni filtracijski sustav koji je trenutno dostupan za javnost ne može ukloniti hormone, jer su te molekule jednostavno premale da bi se izdvojile.

Da, svakako. Keramika je učinkoviti primarni filter, odnosno otpadna jedinica za zadržavanje prvih nečistoća iz vodovodne vode. Ako bi ostala bijela, to bi ukazivalo na dvije mogućnosti: ili voda ne sadrži nečistoće ili je filter neučinkovit. Naprotiv, nikada se nije dogodilo da je keramički filter ostao besprijekorno bijel. S vremenom i unatoč održavanju, keramički filter mijenja boju te nakon minimalno 2 godine zahtijeva promjenu.

EVA filter ne smije biti izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti jer to potiče rast zelenih jednostaničnih algi u vodi, što je posve očekivano za vodu punu minerala s izvorskim svojstvima, te samo dokaz kvalitete vode iz EVA filtera. Iako su nepoželjne i neprivlačne oku u vodi koju pijemo, zapravo su bezopasne za zdravlje. Alge se također mogu stvoriti ukoliko kroz dulji period, 5 ili više dana, niste koristili EVA filter, a voda je ostala u donjem spremniku. Riječ je o prirodnom procesu te dokazu ispravnosti i prirodne izvorske kvalitete EVA vode, jer alge se u tretiranoj vodovodnoj vodi ne mogu stvoriti.

Problem stvaranja zelenih algi jednostavno se rješava uputama iz dijela brošure Savjeti za ispravno održavanje EVA filtera.

To je često uzrokovano krivo provedenim postupcima čišćenja ili dok je EVA filter nov (zato se preporučuje odraditi barem 5 ciklusa filtracije prije konzumiranja) ili kod rutinskog čišćenja: otopina soli i/ili otopina bijelog octa koje se koriste za čišćenje spremnika i/ili keramike mora biti temeljito i potpuno isprana prije sastavljanja i nastavljanja filtracije.

Otopina za čišćenje nikad ne smije proći kroz EVA filtracijsku jezgru. Loše ispiranje uzrokuje kiseli ostatak i/ili zaostajanje tekućine, osobito unutar keramičkog filtera i kasnije se otpušta u vodu koju filtrirate. Zapamtite, keramički filter je šuplja kupola s omotačem debljine 1 cm, vrlo osjetljiva na dodir.

To se može dogoditi kada potrošači ne operu ruke temeljito prije rukovanja s vitalnim dijelovima EVA filtera. Na rukama je prisutno puno bakterija i te bakterije, zadržavajući se unutar EVA filter i dolazeći u doticaj s vodom i sunčevom svjetlosti, mogu dovesti do stvaranja bakterijskih infekcija u vodi što uzrokuje ovaj problem.

Preporuka je rastaviti EVA filter i dobro isprati sve dijelove, uključujući i spremnike, pod vodom. Spremnike uvijek možete isprati deterdžentom, ali svakako dobro isperite. Ostale vitalne dijelove EVA filter nikada nemojte prati bilo kakvim kemijskim sredstvom, izuzev uputa iz ove brošure.

Podiže razinu minerala više od 70 %, zajedno s kalcijem, magnezijem, željezo(II) oksidom i željezo(III) oksidom.

Molimo pažljivo pročitajte upute za jednostavno održavanje EVA filtera prije često postavljanih pitanja. Samo keramički filter treba biti održavan jednom mjesečno, češće ili rjeđe ovisi o kvaliteti vodovodne vode. S druge strane, donji spremnik dovoljno je samo isprati kad god mijenjate ostale vitalne dijelove.

Takvi proizvodi služe za dezinfekciju, ali neće imati utjecaj na razinu minerala raspršenih u keramici. Standardni alkoholni ocat je učinkovitiji u ovom slučaju.

Matica ima ispupčenje na jednoj strani koje je u skladu s priključnim utorom. Najbolje je tu ispupčenu stranu staviti prema utoru i pritegnuti toliko da bude nepropusno za vodu. Testirajte donji spremnik i slavinu prije upotrebe: napunite donji spremnik s nekoliko litara i testirajte iznad sudopera.

Da, svakako – i imajte na umu da će EVA filter očistiti i mineralizirati vodu, pri tome joj podariti obilježja prirodne izvorske vode.

EVA filter filtrira, čisti, mineralizira i pokreće vodu.

Osmoza može filtrirati i čistiti, ali demineralizira. Važno je biti svjestan da s filterima na principu reverzne osmoze, manje od polovice vode je učinkovito filtrirano i dobro za piće, dok je ostalo izgubljeno. Nadalje, intenzivno pročišćavanje koje nude znači česte i intenzivne postupke čišćenja filtera. Ukoliko se strogo ne poštuju, nečistoće mogu završiti u filtriranoj vodi i učiniti vodu više onečišćenom nego što je bila na početku

preloader