Tri zdravstvene pogodnosti vina
Tri zdravstvene pogodnosti vina
- Pričamo o vitaminima
- aquilia
- 16. kolovoza 2020.
(ili Zašto je čaša vina za vrijeme ručka dobra ideja)
Neosporiva je činjenica da mnogi tijekom ručka vole popiti čašu vina. Mnogi tvrde da je upravo ta praksa svojevrsni lijek – od blagotvornog djelovanja na tlak do pomoći kod anemije, brojni su ljekoviti učinci koje ljudi vole pripisivati vinu. No, što je od toga istina, a što dobar marketing? Prije svega, kao i u svemu u životu, potrebno je znati mjeru. Ništa, pa tako ni vino nije dobro konzumirati u prevelikim količinama. Preporučene dnevne količine su od oko 150 ml za žene i 200 ml za muškarce, uz dva dana u tjednu bez konzumacije alkohola. U nastavku slijede tri zdravstvene pogodnosti koje vino donosi.
1. SMANJUJE RIZIK OD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI
Pojedina istraživanje navode da umjerena konzumacija crnog vina povezana sa smanjenjem rizika od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava za čak 30 %. Nadalje, vino uzrokuje vazodilataciju (širenje krvnih žila), povećava HDL- kolesterol (takozvani ,,dobar kolesterol“), te može smanjiti rizik od stvaranja tromba.
2. SADRŽAVA ANTIOKSIDANSE
Antioksidansi su važne tvari u organizmu. U reakcijama svake stanice tijela s kisikom nastaju štetni spojevi zvani reaktivni oblici kisika (ROS), odnosno slobodni radikali. Oni u organizmu mogu uzrokovati različite štetne učinke, a upravo ih antioksidansi razgrađuju i neutraliziraju.
3. SADRŽAVA VITAMINE
Vino sadržava brojne vitamina, neke u vrlo malim količinama, a druge u mnogo većim. U najmanjim količinama sadržava vitamin A (retinol) ključan je za stvaranje rodopsina to jest vidnog pigmenta, a njegov je nedostatak povezan s noćnom (kokošjom) sljepoćom. Nadalje, vino sadržava folnu kiselinu. Ona je važna u stvaranju eritrocita (crvenih krvnih stanica), a neki oblici anemije povezani su upravo s nedostatkom folne kiseline. Vino sadržava i vitamine skupine B, ponajviše B1 (tiamin, vrlo važan u metabolizmu ugljikohidrata, ali i problematičan jer može smanjiti bjelinu zubi), B2 (riboflavin, vitamin važan u mnogim staničnim procesima, pogotovo onima gdje nastaje energija) te B6 (piridoksin, vitamin uključen u metabolizam masti, bjelančevina te glikogena).
Kako biste što bolje uživali ne samo u vinu, već i u cijelom ritualu njegovog ispijanja, u našem vinskom programu možete pronaći aeratore za savršeno prozračivanje čitave boce, ali po potrebi i samo jedne čaše. Osim što izgledom ostavljaju bez daha, svi se aeratori iz naše ponude mogu pohvaliti i patentiranom tehnologijom.
Prije no što zavirite u čašu, zavirite u naš web shop!
Tekst napisala: Petra Terzić