Čajevi i važnost pripreme čajeva s filtriranom vodom


Čajevi i važnost pripreme čajeva s filtriranom vodom
Pričamo o vodi
aquilia
31. srpnja 2020.
Nakon napornog dana mnogi se opuštaju uz šalicu vrućeg čaja. Prehlađeni ga pijemo kako bi olakšao grlobolju, a ljeti se ispija hladan kako bi pomogao u borbi s visokim temperaturama. Ova mnogo zdravija alternativa kavi ima brojne pogodnosti za zdravlje. Crni čaj potiče metabolizam, djeluje povoljno na kardiovaskularni sustav te jača imunitet. Neki stručnjaci bijeli čaj povezuju s lakšim i bržim gubitkom kilograma, a na sličan način djeluje i matcha čaj. No jedna od većih prednosti su antioksidativna svojstva zelenog čaja.
Što to znači? U svakoj se stanici tijela neprestano odvijaju reakcije s kisikom. U tim reakcijama uostalom nastaju štetni spojevi zvani reaktivni oblici kisika (ROS) koji, ako se nakupljaju, uzrokuju razna oštećenja. Antiokidansi iz čaja uništavaju štetne spojeve i štite stanice.
Kako bi čaj koji pripremamo bio što zdraviji izrazito je važno obratiti pozornosti na kvalitetu vode. U prirodi zapravo ne postoji u potpunosti čista voda što znači da vodovodna voda koju pijemo može biti zagađena kojekakvim česticama. Ovisno o starosti i kvaliteti vodovodnih cijevi, mjestu prebivališta, ali i onečišćenosti samoga izvora, voda može sadržavati čestice mulja, mikroorganizme ili druge neželjene čimbenike. Upravo je zato filtriranje vode idealna opcija.
EVA filter za vodu filtrira vodu na jednak način kao i priroda – kroz slojeve tla u filtracijskoj jezgri (kvarcni pijesak, crvenu glinu, zeolit i ugljen). Na taj se način dobiva kvalitetna voda visokog pH, bogata mineralima, a bez neželjenih nečistoća.
Tekst napisala: Petra Terzić